Novinarska konferenca pred 26. MTM

Natisni

Ljubljana, 17. april 2013: Klub za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana bo v soboto, 20. aprila 2013, v športni dvorani Hala Tivoli priredil 26. mednarodni turnir MTM Narodni dom v ritmični gimnastiki. Sodelovalo bo kar 80 tekmovalk iz 12 držav, skupno pa bo na turnirju sodelovalo blizu 150 gostov iz tujine.

 

 

»V klubu smo ponosni, da nam je v teh težkih časih tudi letos v Ljubljani uspelo pripraviti največji slovenski mednarodni turnir v ritmični gimnastiki. Tokrat ritmičark ne bomo gostili na Galjevici, ki so jo v minulih letih obiskale najboljše tekmovalke sveta, večkratne olimpijske, svetovne in evropske prvakinje, temveč smo se odločili za selitev v Halo Tivoli. Razlogov za to je več. Skozi leta smo spoznali, da je v Sloveniji veliko ljubiteljev tega lepega ženstvenega športa, ker gre za največjo prireditev v tem delu Evrope, nas redno obiskujejo tudi tuji gosti, tako da je dvorana Krim z leti postala pretesna za vse, ki si želijo ogledati ta vrhunski dogodek. Obenem računamo, da bomo s prireditvijo v osrčju prestolnice še več pripomogli k promociji in prepoznavnosti tega športa, eden od razlogov pa je tudi naša želja, da bi prihodnje leto v Ljubljano v okviru turnirja MTM Narodni dom spet pripeljali tekmovanje za veliko nagrado ali svetovni pokal,« je uvodoma na novinarski konferenci povedal predsednik organizacijskega odbora, Mile Kratochwill.

Turnir, ki je zelo pomemben tako za sam klub KRG Narodni dom, kot tudi za razvoj ritmične gimnastike v Sloveniji, bo letos v soboto, 20. aprila, s slovesnim odprtjem ob 13.00. Gre za največje in najkakovostnejše mednarodno tekmovanje te ravni v Sloveniji in v širšem mednarodnem prostoru, ki se je uveljavilo pod motom gledališke igralke in Borštnikove nagrajenke Ivanke Mežan: »Daj, ptica, peroti moji mladosti ...«

Častni pokrovitelj turnirja bo predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor. 26. MTM poteka pod pokroviteljstvom mesta Ljubljane. Tekmovalke in goste bo pozdravil tudi župan Zoran Janković.

V Ljubljano je KRG Narodni dom letos privabil kar 80 tekmovalk iz 12 držav, skupno pa bo na turnirju sodelovalo blizu 150 gostov iz tujine. Tekmovalke se bodo tudi letos pomerile v štirih starostnih skupinah, v kategoriji deklic, kadetinj, mladink in članic. Dogodek bodo skozi celotno tekmo popestrila dekleta Narodnega doma z atraktivnim šov programom.

Turnir ne bo izjemno kakovosten samo po tekmovalni plati, temveč tudi po strokovni, saj bo vrhovna sodnica tekmovanja naša dolgoletna prijateljica, Heide Bruneder, predsednica tehničnega odbora za ritmično gimnastiko pri Evropski gimnastični zvezi UEG.

Nastopi se bodo sicer v soboto začeli s tekmo najmlajših ob 9.30, ob 11.20 nadaljujejo kadetinje, ob 13.00 pa bo sledilo slovesno odprtje turnirja. Po otvoritvi turnirja se bodo predstavile mladinke, za konec bo sledila še atraktivna tekma v članski kategoriji v dveh skupinah; prva skupina se bo predstavila ob 16.20, elitna druga skupina, v kateri se bo predstavile tudi najboljše Slovenke Sara Kragulj, Saša Bilič in Monija Čebašek, ki so glavne kandidatke za nastop na evropskem prvenstvu na Dunaju. Vsi tri so po dosedanjih preglednih tekmah zelo izenačene, tako da bo prav turnir MTM Narodni dom eno odločilnih tekmovanj.

Turnir MTM Narodni dom po svetu slovi po tem, da se na njem leto za letom predstavijo tudi bodoče olimpijske in svetovne prvakinje. Prvo ime letošnjega turnirja bo bolgarska zvezdnica Silvija Miteva, dobitnica številnih kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev ter zmagovalka svetovnih pokalov. Izkušena 26-letna telovadka ima izjemno težke sestave z vsemi orodji, njeni nastopi pa so vedno prava paša za oči. Letos je pred turnirjem MTM nastopila na dveh turnirjih za veliko nagrado »Grand Prix« in tako v Moskvi kot v Holomu v mnogoboju osvojila drugo mesto, v finalih pa tem dosežkom dodala še več odličij z obročem, žogo, kiji in trakom. Veseli nas, da bo svojo pripravljenost pred prvenstvom stare celine preverjala prav v Ljubljani.

To je le nekaj najbolj zvezdniških imen, a morda je bolje, da sedaj kaj več povemo o številčni domači ekipi, saj je za nastop na 26. turnirju MTM Narodni dom v vseh kategorijah prijavljena celotna slovenska reprezentanca.

»Veseli nas, da je tudi letos na naš turnir za nastop povabljena celotna slovenska reprezentanca v članski, mladinski in kadetski kategoriji, saj je MTM Narodni dom za domače tekmovalke izjemna priložnost, da predstavijo svoje veščine mednarodnim sodnicam najvišjega ranga,« pa je o slovenski zasedbi povedala glavna trenerka in strokovna vodja v klubu, Alena Yakubouskaya.

»Letošnja sezona je posebna, saj se je z novim olimpijskim ciklusom temeljito spremenil tudi tekmovalni pravilnik. Sestave so še bolj plesne, za zdaj se še vsi lovimo glede sprememb. Za nami je že kar nekaj domačih in tujih tekmovanj, kjer so dekleta pokazala dobro pripravljenost. Zato upam, da jim bo to uspelo pokazati tudi na domačem terenu pred domačim občinstvom,« je še dodala Yakubouskaya in poudarila: »Turnir je zelo pomemben zlasti za članice, saj gre za eno kvalifikacijskih tekmovanj za uvrstitev v ekipo za EP, tako da sem prepričana, da nam bodo pokazale dobre in zanimive nastope.«

Mladinske barve bodo zastopale vse najboljše slovenske tekmovalke na čelu z udeleženkami lanskega EP, kjer so Špela Kratochwill, Zala Dornig in Karmen Petan za Slovenijo dosegle zgodovinski uspeh, prihodnje leto pa bodo že prestopile v člansko kategorijo. V tej kategoriji se bodo predstavile še lanska kadetska prvakinja Aja Jerman, ki blesti tudi med mladinkami, ter druge slovenske tekmovalke. V mlajših kategorijah nas bodo z atraktivnimi nastopi razvajale Taja Karner, Aleksandra Podgoršek, Anja Tomazin, Teja Leskovšek, Ana Kragulj, med najmlajšimi pa Lara Pikovnik, Maša Zaletelj, Anastasia Vidovič, Anja Mavrič, Maruša Škrjanc Lapajne, Sara Mandič in druge, saj bodo v Hali Tivoli nastopile tekmovalke vseh slovenskih klubov.

Saša Bilič

Saša Bilič: »Vesela sem, da se lahko naš klub pohvali že s 26. izvedbo turnirja MTM Narodni dom. Turnir je zelo prepoznaven v mednarodnem prostoru, kar se vidi tudi po vrhunski zasedbi leto za letom. Turnirja se že zelo veselim, saj je to edina priložnosti, da se pred domačimi navijači na tako kakovostni tekmi pomerim z najboljšimi. Vesela sem, da je klubu kljub gospodarski krizi uspelo organizirati tudi jubilejni turnir, za kar gre zahvala vsem članom organizacijskega odbora kluba in vsem prostovoljcem, ki na tak ali drugačen način prispevajo k izvedbi turnirja. Naj v imenu vseh tekmovalk poudarim, da res cenimo njihov trud. Osebno se že zelo veselim tekmovanja, na katerem se bom na domačih tleh pomerila z najboljšimi domačimi in tujimi tekmovalkami. Ocenjujem, da sem na tekmovanje dobro pripravljena in da bom dosegla visoko uvrstitev.«

Špela Kratochwill

O svojih pričakovanjih pred turnirjem je spregovorila tudi najboljša slovenska športnica leta po izboru Gimnastične zveze Slovenije v absolutni kategoriji, Špela Kratochwill: »Svojo pripravljenost ocenjujem kot dobro, seveda se da še kaj izpiliti, vendar je v meji maksimum. V zadnjem času sem veliko trenirala, potovala, nabirala izkušnje (predvsem od novega leta dalje). Ker je tukaj nov pravilnik in s tem tudi nove vaje se še vsi skupaj malo lovimo in uvajamo. Po eni strani je nov pravilnik dober za nas dekleta, saj je manj težin in več plesnih vložkov. V novem pravilniku mi je še posebej všeč poudarek na atraktivnih elementih, ki so prava paša za gledalce ritmične gimnastike. Verjamem, da bodo organizatorji poskrbeli za odličen turnir. Upam in si zelo močno želim, da bo MTM prišlo gledat veliko slovenskih oboževalcev ritmike, predvsem zaradi spodbude nas tekmovalk. Letos bo MTM prirejen v Hali Tivoli in upam, da se mi bo vtisnila v spomin kot dobra dvorana. Glede uvrstitve na tekmovanju seveda upam na najboljše- Želim pokazati svoj maksimum in svoj pravi jaz s tem pa upam, da bom posegla na sam vrh. MTM mi pomeni nekaj neprecenljivega, saj vem koliko dela in volje je vloženega vanj s strani staršev, kot drugo pa je najboljši občutek predstaviti sebe in svoj trud pred vsemi domačimi na domačen tepihu, pred mlajšimi , ki smo jim vzornice, hkrati pa se lahko pomerimo s tujo konkurenco. Najpomembnejše pa je to, da nam tekmovalkam turnir na domačih tleh samo še dvigne samozavest in motivacijo

Karmen Petan

Karmen Petan: “Ocenjujem, da sem dobro pripravljena zato pričakujem uspešno izvedbo vaj in ponovno uvrstitev na zmagovalne stopničke. Zadovoljna sem, da se bom pomerila z domačimi in tujimi ritmičarkami prav na domačih tleh.”

 

Zala Dornig

Zala Dornig: ”Mislim da sem dobro pripravljena, saj treniramo šest dni v tednu z našimi trenerkami. Bile smo tudi na pripravah v Španiji, kjer smo trenirale dva krat dnevno. Zadnje dni pa z nami dela tudi ruska trenerka, ki se z nami veliko ukvarja ter nam pomaga pri izboljsavanju nasih vaj. Od 26. MTM pricakujem, da bom dobro prikazala svoje vaje in dosegla dobro uvrstitev. Tekmovanje na domacem turnirju mi ponuja priloznost, da nastopim brez vecje treme zaradi nepoznanega terena. Doma lahko nastopim dobro in se pokazem v najboljši luci tujim in tudi domacim sodnicam.”

 
 
 
 

 

Program kluba je sofinanciran od Mestne občine Ljubljana.
Na Osnovni šoli Mirana Jarca in Osnovni šoli Oskarja Kovačiča (Dolenjska cesta 20 in podružnica Rudnik) izvajamo brezplačno dejavnost vadbe, ki jo sofinancira MOL.

  

Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate KRG Narodni dom Ljubljana in

izvedbo mednarodnega tekmovanja 32. MTM Narodni dom:

 

 

 

Častni pokrovitelj 32. MTM: Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković


 

Glavni sponzorji:


Medijski sponzor, prenos tekmovanja,
fotografiranje:

www.revija-vita.com

www.moreltv.com

www.bont.si

 www.revija-vita.com

www.moreltv.com

www.bont.si

 

 

 

Spletna stran:

 

Sponzorji:

 

 

 


 

Program so podprli: