Na Galjevici se obeta vrhunski spektakel v ritmični gimnastiki

Natisni

Ljubljana, 3. aprila 2012: Klub za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana bo v soboto, 7. aprila, v športni dvorani Krim na Galjevici priredil jubilejni 25. mednarodni turnir MTM Narodni dom v ritmični gimnastiki. V Ljubljano je KRG Narodni dom letos privabil kar 82 tekmovalk iz 15 držav. Turnir MTM Narodni dom po svetu slovi po tem, da se na njem predstavijo tudi bodoče olimpijske in svetovne prvakinje. Prvo ime letošnjega turnirja bo ruska superzvezdnica tega športa, Darja Kondakova. Za nastop na 25. turnirju MTM Narodni dom v vseh kategorijah je prijavljena tudi celotna slovenska reprezentanca na čelu z državno prvakinjo Tjašo Šeme.

 

 

Z leve proti desni: državna prvakinja Tjaša Šeme, glavna trenerka in strokovna vodja Alena Jakubovska, strokovna vodja MTM in trenerka Ana Rebov, predsednik OO 25. MTM Viljem Pšeničny, podpredsednik Gimnastične zveze Slovenije Ivan Levak

 

»V klubu smo ponosni, da smo na Galjevici leto za letom ob najboljših domačih ritmičarkah gostili tudi večino najboljših tekmovalk sveta, večkratne olimpijske, svetovne in evropske prvakinje. V Sloveniji bodo tudi letos nastopile vrhunske ritmičarke iz vseh držav, ki krojijo vrh ritmične gimnastike,« je uvodoma na novinarski konferenci povedal predsednik organizacijskega odbora, Viljem Pšeničny.

Turnir, ki je zelo pomemben tako za sam klub KRG Narodni dom, kot tudi za razvoj ritmične gimnastike v Sloveniji, bo letos v soboto, 7. aprila, v športni dvorani Krim na Galjevici, in sicer s slovesnim odprtjem ob 13.30. Gre za največje in najkakovostnejše mednarodno tekmovanje te ravni v Sloveniji in v širšem mednarodnem prostoru, ki se je uveljavilo pod motom gledališke igralke in Borštnikove nagrajenke Ivanke Mežan: »Daj, ptica, peroti moji mladosti ...« Častna pokroviteljica turnirja bo soproga predsednika Republike Slovenije, gospa Barbara Miklič Türk.

V Ljubljano je KRG Narodni dom letos privabil blizu 100 tekmovalk iz 15 držav, skupno pa bo na turnirju sodelovalo okoli 150 gostov iz tujine. Tekmovalke se bodo tudi letos pomerile v štirih starostnih skupinah, v kategoriji deklic, kadetinj, mladink – tu slovensko ekipo čaka pomembna pregledna tekma v pripravah na evropsko prvenstvo – in za konec še v elitni kategoriji članic.

Turnir ne bo izjemno kakovosten samo po tekmovalni, temveč tudi po strokovni plati, saj bo vrhovna sodnica tekmovanja naša dolgoletna prijateljica, Heide Bruneder, predsednica odbora za ritmično gimnastiko pri Evropski gimnastični zvezi UEG. Ob njej bo za sodniški del skrbela tudi najboljša slovenska mednarodna sodnica Špela Dragaš, ki so jo iz Mednarodne gimnastične zveze FIG še drugič v karieri spet povabili, da bo delila pravico na letošnjem olimpijskem turnirju v Londonu.

Nastopi se bodo sicer v soboto začeli s tekmo najmlajših ob 9.30, ob 11.20 nadaljujejo kadetinje, ob 13.30 pa bo sledilo slovesno odprtje letošnjega jubilejnega turnirja. Po otvoritvi turnirja se bodo predstavile mladinke in sicer na nekoliko drugačen način, kot smo ga vajeni doslej. Nastopile bodo namreč v ekipnem tekmovanju po sistemu, kot se bodo predstavile tudi na bližnjem evropskem prvenstvu v Rusiji, je o dogodku povedala vodja tekmovanja Ana Rebov, tudi sama nekdanja dolgoletna reprezentantka.

Za konec bo sledila še atraktivna tekma v članski kategoriji v dveh skupinah; prva skupina se bo predstavila ob 16.20, elitna druga skupina, v kateri se bo predstavila tudi državna prvakinja Tjaša Šeme, pa bo nastope začela ob 18.20.

Turnir MTM Narodni dom po svetu slovi po tem, da se na njem leto za letom predstavijo tudi bodoče olimpijske in svetovne prvakinje. In ker smo letos ravno v olimpijskem letu 2012, lahko s ponosom razkrijemo, da bo prvo ime letošnjega turnirja ruska superzvezdnica tega športa, Darja Kondakova.

Dvajsetletna reprezentantka, ki se pod vodstvom slovite ruske trenerke Irine Viner in osebne trenerke Ane Šumilove intenzivno pripravlja za pohod na olimpijski prestol, si je kot eno od postaj na poti do Londona izbrala prav naš turnir MTM Narodni dom, kar je za nas vnovično potrdilo, da ima naš turnir v svetu res velik ugled.

Kondakova je januarja letos prepričljivo zmagala tudi na predolimpijskem turnirju v Londonu, na katerega se je prek svetovnega prvenstva uvrstila tudi slovenska prvakinja Tjaša Šeme.

Kondakova, večkratna svetovna in evropska prvakinja z rusko ekipo, ter srebrna v mnogoboju z jesenskega svetovnega prvenstva v Montpellierju, slovi po atraktivnih, nekoliko nenavadnih in zlasti po zelo težkih sestavah z vsemi štirimi orodji, tako da ne dvomimo, da bo na Galjevici prava paša za oči.

A Kondakova ne bo edina nosilka kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev na turnirju MTM Narodni dom, saj se bo na Galjevici predstavila tudi Izraelka Neta Rivkin, 20-letnica, ki je bila pred štirimi leti na olimpijskih igrah 2008 v Pekingu 14., letos pa meri še precej višje. Najboljša izraelska telovadka je v olimpijski sezoni v odlični pripravljenosti, kar je dokazala tudi na zadnjem SP, kjer je bila v mnogoboju 10., nastopila v treh finalih najboljše osmerice in z obročem osvojila celo bronasto kolajno. Prav tako je bila izjemno uspešna tudi na zadnjem prvenstvu stare celine lani v Minsku, kjer je s kiji osvojila srebrno kolajno.

Spet nas bo obiskala tudi 22-letna telovadka iz Uzbekistana, Uljana Trofimova, deveta z zadnjega svetovnega SP in prav tako finalistka vseh večjih tekmovanj v zadnjih letih.

V članski kategoriji bo za slovensko prvakinjo Tjašo Šeme prav turnir MTM Narodni dom sploh prva tekma v sezoni, saj je morala po vrnitvi s predolimpijskega turnirja, ki je bil januarja v Londonu, najprej sanirati poškodbo noge. Poleg Tjaše bo nastopila tudi drugouvrščena z marčevske prvenstvene tekme, Emina Haračić, po dolgotrajni poškodbi se na tekmovalni tepih vrača Manca Marcelan, ki pa se bo predstavila le z eno vajo – z obročem. Katja Bogdanič, ki je slavila zmago na marčevski prvenstveni tekmi, se letošnjega turnirja zaradi poškodbe ne bo uvrstila. Za nastop je prijavljena tudi lanska mladinska prvakinja Sara Kragulj, ki bo skupaj s Tjašo po turnirju odpotovala na svetovni pokal v Pesaro.

Letos je turnir MTM Narodni dom za slovenske mladinke brez dvoma ena pomembnejših tekem, ki jih čakajo, saj se borijo za mesta v ekipi za nastop na EP v ruskem Nižnji Novgorodu. Naš MTM je lepa priložnost, da se slovenske reprezentantke pomerijo z nekaterimi zvezdnicami na domačem terenu, ter se predstavijo v lepi luči tudi mednarodnim sodnicam.

Mladinke bodo letos nastopile v ekipnem tekmovanju, kar pomeni, da morajo skupaj prikazati štiri vaje - z obročem, žogo, s kiji in trakom -, vsaka članica ekipe pa se lahko predstavi s po največ dvema vajama. Na turnirju bosta nastopili dve slovenski ekipi, za kateri bodo nastopile Špela Kratochwill, Zala Dornig, Karmen Petan, Monija Čebašek, Barbara Robar in Lana Lozej. Saša Bilič se letošnjega turnirja zaradi poškodbe ne bo uvrstila. Ob tem bi radi poudarila naše uspešno dolgoletno strokovno delo v klubu, saj so vse razen ene od kandidatk za EP tekmovalke KRG Narodni dom.

Tudi med kadetinjami boste lahko spremljali zanimive in atraktivne nastope, od slovenskih ritmičark pa se bodo predstavile najboljše telovadke Narodnega doma in reprezentantke Aja Jerman, Taja Karner, Zoja Marijo Ivančič, Anja Tomazin, Ana Lilik in Gaja Malovrh. Med najmlajšimi pa bodo nastopile Aleksandra Podgoršek, Teja Leskovšek, Lara Pikovnik, Maša Zaletelj, Tija Lea Glavan in druge, saj bodo na Galjevici nastopile tekmovalke vseh slovenskih klubov.

»Vesela sem, da se lahko naš klub pohvali že s 25. izvedbo turnirja MTM Narodni dom. Turnir je zelo prepoznaven v mednarodnem prostoru, kar se vidi tudi po vrhunski zasedbi leto za letom. Turnirja se že zelo veselim, saj je to edina priložnosti, da se pred domačimi navijači na tako kakovostni tekmi pomerim z najboljšimi. Vesela sem, da je klubu kljub gospodarski krizi uspelo organizirati tudi jubilejni turnir, za ka gre zahvala vsem članom organizacijskega odbora kluba in vsem prostovoljcem, ki na tak ali drugačen način prispevajo k izvedbi turnirja. Naj v imenu vseh tekmovalk poudarim, da res cenimo njihov trud,« pa je pred turnirjem povedala slovenska prvakinja Tjaša Šeme.

Letošnjo sezono je Šemetova začela s kar nekaj pomembnimi tekmami na svetovni ravni. Na jesenskem SP je v mnogoboju zasedla 37. mesto in si s tem izborila nastop na januarskem predolimpijskem turnirju v Londonu, kar je izjemen dosežek. Za nastop na Otoku se žal ni mogla pripraviti po željah zaradi poškodbe noge, a je vseeno stisnila zobe in oddelala tekmo ter zasedla 23. mesto. Prav tako je skupaj z ekipo Narodnega doma zmagala na pokalu Slovenije ter osvojila prvo mesto na mednarodnem turnirju v Beogradu.

»Turnir MTM Narodni dom bo moja prva tekma drugega dela letošnje sezone. Žal je tu še vedno poškodba gležnja, ki me ovira že vse od konca oktobra. Po Londonu sem zato imela nekaj premora, vendar mi poškodbe še ni uspelo povsem sanirati,« je še povedala Šemetova in za konec dodala:»Upam, da mi bo na MTM-u uspelo vse štiri vaje opraviti brez večjih napak. Kljub močni konkurenci največjih zvezd našega športa, se želim lepo predstaviti in se uvrstiti čim višje.«

»Veseli nas, da je tudi letos na naš turnir za nastop povabljena celotna slovenska reprezentanca v članski, mladinski in kadetski kategoriji, saj je MTM Narodni dom za domače tekmovalke izjemna priložnost, da predstavijo svoje veščine strogim mednarodnim sodnicam najvišjega ranga,« pa je o slovenski zasedbi povedala glavna trenerka, selektorica mladinskega programa in strokovnja vodja v klubu, Alena Jakubovska.

»Za nami je že kar nekaj domačih in tujih tekmovanj, kjer so dekleta pokazala dobro pripravljenost. Zato upam, da jim bo to uspelo pokazati tudi na domačem terenu pred domačim občinstvom,« je še dodala Jakubovska

Podpredsednik Gimnastične zveze Slovenije (GZS) Ivan Levak: "Delo in razmere v športu postajajo vse težje, zato je mednarodni turnir v ritmični gimnastiki MTM še toliko pomembnejši za ritmično gimnastiko in GZS. Ritmična gimnastika je v okviru GZS samostojna športna disciplina, ki ima vsoj strokovni svet. Na klubskem nivoju je že sedaj zelo dobro razvita, pričakujemo pa razvoj tudi na državnem nivoju. V imenu GZS se Klubu za ritmično gimnastiko Narodni dom zahvaljujem za vztrajnost in prizadevanja, da bo tudi 25. MTM kljub težkim razmeram na visokem kakovostnem nivoju, kar kaže tudi nabor prijavljenih tekmovalk."

 
 
 
 

 

Program kluba je sofinanciran od Mestne občine Ljubljana.
Na Osnovni šoli Mirana Jarca in Osnovni šoli Oskarja Kovačiča (Dolenjska cesta 20 in podružnica Rudnik) izvajamo brezplačno dejavnost vadbe, ki jo sofinancira MOL.

  

Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate KRG Narodni dom Ljubljana in

izvedbo mednarodnega tekmovanja 32. MTM Narodni dom:

 

 

 

Častni pokrovitelj 32. MTM: Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković


 

Glavni sponzorji:


Medijski sponzor, prenos tekmovanja,
fotografiranje:

www.revija-vita.com

www.moreltv.com

www.bont.si

 www.revija-vita.com

www.moreltv.com

www.bont.si

 

 

 

Spletna stran:

 

Sponzorji:

 

 

 


 

Program so podprli: