Razmerje moči ostaja nespremenjeno, Slovenke višje kot doslej

Natisni

Kijev, 7. junija - Tudi po jubilejnem, 20. evropskem prvenstvu v ritmični gimnastiki v Kijevu je jasno, da se razmerje moči med velesilami tega športa (Rusija, Ukrajina, Belorusija, Grčija, Španija...) glede na zadnje svetovno prvenstvo leta 2003 ter evropsko leta 2002 ni bistveno spremenilo. Glavni boj za prestiž že več desetletij bijeta ukrajinska ter ruska šola in slednja je bila pod vodstvom legendarne trenerke Irine Viner tudi na "sovražnem" terenu uspešnejša, saj je vnovič osvojila vsa prva mesta. Med posameznicami je kljub slabši sezoni blestela kraljica ritmike Alina Kabajeva, čeprav so ljubitelji v kijevski Palači športov bolj navijali za domačo matadorko Ano Besonovo. Kabajeva je zdržala pritisk in po letih 1998, 1999, 2000 in 2002 osvojila še peti zaporedni naslov evropske prvakinje ter tako napovedala odkrit boj za olimpijsko krono.

Čeprav je vrh glede na zadnje SP in EP ostal nespremenjen - Rusija, Ukrajina, Belorusija - , pa so se nekatere ekipe kar precej pomaknile po lestvici. Še največji skok je napravila reprezentanca Azerbajdžana, ki se je z zadnjega EP leta 2002 povzpela kar za deset mest (s 16. na šesto). To pa niti ni bilo tako nepričakovano, saj sta Dinara Gimatova in Ana Gurbanova že vrsto let učenki prve dame ruske šole Irine Viner, poleg tega pa bo prihodnje svetovno prvenstvo leta 2005 v Bakuju gostil prav Azerbajdžan in treba je poskrbeti za polne tribune. Še enkrat več se je pokazalo, da Bolgarija, sicer daleč najuspešnejša država sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, ne more več držati stika z vrhom. Tokrat so bile Bolgarke ekipno sedme, najboljša posameznica Maja Paunovska pa je bila po odstopu Elizabet Pajsijeve na skromnem 23. mestu. Odliv strokovnjakinj v zahodne države je precejšen in tam so ustvarile nove športne junakinje (ZDA, Velika Britanija, Kanada...).

Tudi med posameznicami so na prvih treh mestih stali isti obrazi - Kabajeva, Besonova in Rusinja Irina Čaščina. Prav slednji so nekateri po odlični sezoni, ko je na vseh večjih tekmah ugnala rojakinjo Kabajevo, pripisovali največ možnosti za zmago, a ji kljub odličnim nastopom ponovno ostaja le grenak priokus in možnost za nov boj na olimpijskih igrah. Vendar je naskok na zlato po zadnjem večjem tekmovanju v olimpijskem letu že napovedala Kabajeva, saj ji v bogati zbirki odličij in naslovov manjka le še zlata olimpijska kolajna. V Sydneyju leta 2000 je kot prva favorinja, ki je bila celotno sezono nepremagljiva, namreč v vaji z obročem napravila veliko napako in končala na zanjo skromnem tretjem mestu. Ruska zvezdnica že dalj časa napoveduje, da bodo prav olimpijske igre njeno zadnje tekmovanje v karieri.

Čeprav si tako Mednarodna gimnastična zveza (FIG) kot Evropska (UEG) prizadevata za čim bolj pošteno sojenje, tudi z uvedbo poklicnih ekspertnih sodnic, pa je bilo prav o sojenju veliko govora tudi na letošnjem prvenstvu. V lepi luči ga gotovo ne bo ohranila Bolgarka Pajsijeva, ki je po polovici finala mnogoboja odstopila od tekmovanja. Najprej je bil uradni razlog poškodba, kasneje pa se je izkazalo, da ji je nadaljnji nastop preprečilo vodstvo bolgarske federacije, ki ni bilo zadovoljno z njenimi ocenami. Tudi predsednik UEG Grk Dimitrios Dimitropulos je v svojem zaključnem govoru neposredno okrcal bolgarsko zvezo, ki je Pajsijevi prepovedala nastop, ker je menila, da so njene ocene prenizke. "Ocene so dodeljene po demokratičnem večinskem principu, zato je treba športni dogodek sprejeti takšnega kot je, ne pa takšnega, kot bi si nekdo želel," je prepričan Dimitropulos: "Vedno se pritožujejo le poraženci, nikoli zmagovalci. Ne razumem, zakaj ne morejo poraza sprejeti športno in častno, kot se spodobi." Tudi na uradni novinarski konferenci so se prireditelji bolj razburjali zaradi "le" četrtega mesta domačinke Natalije Godunko, kot pa posvetili vsem trem zmagovalkam, ki so prikazale odlične nastope. K sreči je vse prekinil predstavnik sedme sile, ki je čestital najboljšim trem ter jim zaželel srečo v Atenah in požel bučen aplavz. Prišlo naj bi celo do neredov med ruskimi in ukrajinskimi navijači, ki so med tekmovanjem fizično obračunavali na okoliških ulicah, vendar je šlo k sreči le za nekaj huliganov, večina gledalcev v dvorani je spodbujala vse nastopajoče in glasno pozdravila najboljše tri.

Slovenski nastopi so pokazali, da imamo nadarjeno generacijo telovadk, katerih čas šele prihaja in bodo čez nekaj let ob ustreznem strokovnem delu lahko uspešno nasledile najboljši tekmovalki zadnjih let, Dušico Jeremič, ki je že sklenila kariero ter Mojco Rode, ki po lastnih besedah nove izzive že išče drugje. Pod vodstvom Tjaše Šeme in Andree Žegarac, ki sta kot debitantki v Ukrajini odlično opravili svoje delo, na priložnost čaka še kar nekaj deklet: Špela Gala, Neja Jerant, Urška Krenk in mlajše, gotovo pa tudi 21-letna Rodetova, ki se je tokrat izkazala kot kapetanka ekipe, še ni rekla zadnje besede. Slovenke so na 20. prvenstvu Stare celine uresničile zadani cilj pred prvenstvom in izboljšale ekipni uspeh z zadnjih dveh EP (2002, 2000), ko so bile 19. Veteranka Rodetova ter dve debitantki, Šemetova in Žegarčeva, so tekmovanje končale na 17. mestu. Žal se Rodetovi na svojem petem evropskem prvenstvu ni uspelo uvrstiti v finale mnogoboja, saj je osvojila 27. mesto, le malo za njo pa se je uvrstila tudi mlada Šemetova, ki je svoj debi končala na 34. mestu.

(zza)

 
 
 
 

 

Program kluba je sofinanciran od Mestne občine Ljubljana.
Na Osnovni šoli Mirana Jarca in Osnovni šoli Oskarja Kovačiča (Dolenjska cesta 20 in podružnica Rudnik) izvajamo brezplačno dejavnost vadbe, ki jo sofinancira MOL.

  

Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate KRG Narodni dom Ljubljana in

izvedbo mednarodnega tekmovanja 32. MTM Narodni dom:

 

 

 

Častni pokrovitelj 32. MTM: Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković


 

Glavni sponzorji:


Medijski sponzor, prenos tekmovanja,
fotografiranje:

www.revija-vita.com

www.moreltv.com

www.bont.si

 www.revija-vita.com

www.moreltv.com

www.bont.si

 

 

 

Spletna stran:

 

Sponzorji:

 

 

 


 

Program so podprli: