Pred odhodom na Svetovno prvenstvo sta se predstavili slovenski reprezentanci z ivdividualnimi sestavami in skupinskimi sestavami

Natisni

Ljubljana, 25. avgust 2017: Pred odhodom v Pesaro, kjer bo od 30. avgusta do 3. septembra potekalo 35. Svetovno prvenstvo v ritmični gimnastiki, sta se slovenski javnosti predstavili obe reprezentanci, ki bosta  zastopali Slovenijo. Za Slovenijo bosta med posameznicami nastopili državna prvakinja Aleksandra Podgoršek in državna podprvakinja Aja Jerman Bukavec, trenerka reprezentance bo Alena Salaujova, sodnica izbrane vrste pa Špela Dragaš. Slovenijo bodo v skupinskih sestavah zastopale: Sara Kragulj, Tamia Dulce Villca Šeme, Zoja Marija Ivančič, Maša Bizjak, Ana Kragulj, Teja Leskovšek. Trenerki ekipe sta Olga Mancevič ter Jevgenija Bočkareva, sodnica pa Špela Dragaš. Fizioterapevt reprezentance je Žiga Britovšek.

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki v Pesaru se bodo dekleta predstavila tako v individualnem programu kot skupinskih sestavah. Za nastop je prijavljenih več kot 250 tekmovalk iz 53 držav. Tekmovanje bo potekalo v športni dvorani Adriatic arena od 30. avgusta do 3. septembra.

V individualnem programu bosta nastopili po 2 tekmovalki na državo (skupno 98 tekmovalk), ki se bosta predstavili s celotnim programom, torej z vsemi 4 sestavami. Najboljših 8 tekmovalk s posameznim rekvizitom se bo uvrstilo v finale, kjer se bodo borile za naslov svetovnih prvakinj po rekvizitih. Naslov svetovne prvakinje v mnogoboju pa bo znan 1. septembra, ko bo na sporedu finale mnogoboja, kamor se bo uvrstilo le najboljših 24 tekmovalk iz kvalifikacij.

Za Slovenijo bosta med posameznicami nastopili državna prvakinja ALEKSANDRA PODGORŠEK in državna podprvakinja AJA JERMAN BUKAVEC, ki sta si nastopa na SP izborili preko celoletnih kvalifikacij.

Obe mladi tekmovalki, tako 16-letna Podgorškova kot 18-letna Jermanova sta predstavnici Kluba za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana in za obe bo to sploh prvi nastop na svetovnem prvenstvu. Trener reprezentance bo Alena Salaujova. Sodnica izbrane vrste pa Špela Dragaš.

V skupinskih sestavah se bo predstavilo 29 držav, reprezentance pa bodo prikazale po 2 sestavi. V prvi se bodo dekleta predstavila z vajo s 5 obroči. V drugi pa sta rekvizita kombinirana in sicer 2 kolebnici in 3 žoge. Naslov mnogobojskih prvakinj v skupinskih vajah bo podeljen 2. septembra, dan pozneje bodo na sporedu finalni nastopi, kamor se bo uvrstilo po 8 najboljših ekip z vsako sestavo.

Slovenijo bodo v skupinskih sestavah zastopale: Sara Kragulj, Tamia Dulce Villca Šeme, Zoja Marija Ivančič, Maša Bizjak, Ana Kragulj, Teja Leskovšek

Trenerja ekipe sta Olga Mancevič ter Jevgenija Bočkareva, sodnica pa Špela Dragaš. Fizioterapevt reprezentance je Žiga Britovšek.

Kot rečeno, bosta slovenske barve na letošnjem vrhuncu sezone v ritmični gimnastiki, svetovnem prvenstvu v Pesaru med posameznicami zastopali ALEKSANDRA PODGORŠEK in AJA JERMAN BUKAVEC. Obe mladi tekmovalki, tako Podgorškova, ki je to poletje dopolnila 16 let, kot Jermanova, ki je pred dnevi praznovala 18. rojstni dan, sta članici ljubljanskega kluba Narodni dom in za obe bo to sploh prvi nastop na svetovnem prvenstvu.

Tudi zato bo njun glavni cilj predvsem prikazati vse 4 sestave brez velikih napak, ob tem pa si v strokovnem taboru želimo, da bi si nabrali čim več izkušenj za prihodnost na poti proti olimpijskim igram leta 2020 v Tokiu.

Strokovni odbor GZS je kriterije za uvrstitev v reprezentanco za SP določil januarja, dokončno pa je ekipo za SP potrdil julija po svetovnem pokalu v Berlinu. Obe dekleti sta tako imeli po besedah trenerk Lene Jakubovske in Lene Salaujove med poletjem le teden dni počitnic, drugače pa se se pripravljali za SP v ljubljanskem gimnastičnem centru, kjer sta imeli dobre pogoje za trening in sta lahko trenirali po 2x na dan.

V začetku meseca sta se reprezentantki udeležili dveh svetovnih pokalov, Kazana in Minska, po teh tekmah pa sta skupaj s trenerkama opravili še zadnje manjše popravke za nastop na SP v vseh štirih sestavah - z obročem, žogo, s kiji in trakom.

Po dolgih 18 letih ima Slovenija na svetovnem prvenstvu tudi predstavnice v skupinskem delu tekmovanj (Zoja Marija Ivančič, Maša Bizjak, Teja Leskovšek, Sara Kragulj, Tamia Dulce Villca Šeme, Ana Kragulj). Nazadnje se je Slovenija v skupinskih vajah predstavila na SP v Osaki leta 1999, potem pa je projekt članskih skupinskih sestav zamrl do leta 2015. Jeseni 2015 se je na svojo pot podala nova ekipa, ki od takrat naprej uspešno tekmuje na večjih tekmovanjih. Prvič so se dekleta predstavila lani na evropskem prvenstvu v Holonu in požela navdušenje in pohvale strokovne javnosti. Zasedla so 13. mesto v vaji s trakovi, 14. mesto v kombinirani sestavi (kiji/obroči), skupno pa 14. mesto v mnogoboju. Seveda svojo pot ekipa pridno nadaljuje. Letos sta se štirim tekmovalkam lanske postave pridružili dve mladi članici, ki sta šele januarja prestopili iz mladinske v člansko kategorijo. Kot so pokazali nastopi na svetovnih pokalih, sta obe sestavi zahtevni po kompoziciji in atraktivni za gledalce. Ne glede na mladost je ekipa letos trikrat zasedla visoko 6. mesto na svetovnem pokalu v Berlinu in obenem prvič prejela oceno več kot 15 točk.

Želja ekipe na svetovnem prvenstvu je prikazati obe sestavi brez napak. Poleg tega pa tudi pogumno in samozavestno izvesti obe sestavi ter z izrazom prepričati tako sodnice kot gledalce. Dolgoročni cilj reprezentance je uvrstitev na predolimpijski kvalifikacijski turnir za Tokio 2020.

V strokovnem vodstvu verjamemo, da ima naša reprezentanca v skupinskih sestavah velik potencial. Po rezultatih lanske sezone so slovenske ritmičarke na lestvici Mednarodne gimnastične zveze (FIG) na 18. oz. 19. mestu. Letos pa so se uvrstile na World Challenge Cup lestvico na odlično 13. mesto od skupno 25 držav.

Podrobnejša predstavitev obeh reprezentanc in urnik tekmovanja v Gradivu za medije

Uradna spletna stran 35. svetovnega prvenstva: https://live.fig-gymnastics.com/news.php?idevent=14844

RTV Slovenija

 
 
 
 

Program kluba je sofinanciran od Mestne občine Ljubljana.
Na Osnovni šoli Mirana Jarca in Osnovni šoli Oskarja Kovačiča (Dolenjska cesta 20 in podružnica Rudnik) izvajamo brezplačno dejavnost vadbe, ki jo sofinancira MOL.

  

Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate KRG Narodni dom Ljubljana in

izvedbo mednarodnega tekmovanja 31. MTM Narodni dom:

 

 

 

Častni pokrovitelj 31. MTM: Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković


 

Zlati sponzorji:

 

 

 

 

Bronasti sponzor:


 

Sponzorji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program so podprli: