Ob jubilejnem, 30. MTM KRG Narodni dom Ljubljana

Natisni

Mednarodni turnir mladih v ritmični gimnastiki se je začel leta 1988 na pobudo staršev mladih obetavnih tekmovalk, ki so takrat vadile v Telesno vzgojnem društvu Partizan Narodni dom.


Ob 30. MTM smo se družili s pobudniki, soustvarjalci MTM-a, nekdanjimi tekmovalkami in trenerkami ter pripravili razstavo Biltenov MTM, kolajn, pokalov ....

.... diplomsko delo Ane Rebov »20 let mednarodnega turnirja mladih v organizaciji Kluba za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana«

Na prvem turnirju so v treh kategorijah nastopile mlade tekmovalke ritmične gimnastike iz petih držav. Na drugem turnirju v dvorani Krim na Galjevici so že nastopile tudi tekmovalke v kategoriji članic. Od tedaj sta se število tekmovalk in njihova kakovost iz leta v leto povečevala. Prva mednarodna potrditev, da je tekmovanje kakovostno, je prišla že leta 1993, ko je Mednarodna gimnastična zveza (FIG) turnir uvrstila v svetovni koledar največjih tekmovanj. Deveti in deseti turnir (leta 1996 in 1997) sta bila zastavljena še širše, saj sta štela kot eden izmed  petih oziroma šestih tekmovanj za veliko nagrado (Grand Prix). Leto pozneje se je turnir spet vrnil na raven kakovostnega mednarodnega tekmovanja in k osnovni ideji o turnirju za mlade. Prireditelji smo namreč uvedli še kategorijo najmlajših tekmovalk – deklice. Od takrat dalje so vsa tekmovanja potekala v štirih starostnih kategorijah, začeli smo uporabljati tudi nov naziv – turnir MTM Narodni dom -, saj smo imeli zaradi imena, ki poudarja šport mladih, veliko težav pri iskanju medijske pozornosti in pokroviteljev. Posebnost predstavljata tudi 14. turnir, na katerem so nastopile tekmovalke tudi v skupinskih sestavah ter 28. MTM, ko smo prvič uvrstili v tekmovanje tudi v B programu ritmične gimnastike. Izpostaviti moramo tudi 29. MTM, ko se je tekmovanje preselilo iz Športne dvorane na Galjevici v novo, sodobno opremljeno športno dvorano – Gimnastični center Ljubljana.

V 30 letih turnirja je bilo moč videti nepregledno množico slovenskih in tujih državnih, pokalnih, evropskih, svetovnih in olimpijskih prvakinj iz več kot 40 držav sveta.

MTM je tako postal največje in najkakovostnejše tekmovanje v ritmični gimnastiki v Sloveniji ter eden najstarejših in najbolj prepoznavnih turnirjev v srednji Evropi. MTM ima unikatno posebnost - na turnirju vsa ta leta sodelujejo mednarodne in domače zvezde tega športa in hkrati nudi priložnost mlajšim dekletom, ki so šele začela svojo športno pot.

Prirediteljem turnirja, ki ga pod strokovnim vodstvom pripravljamo pretežno starši tekmovalk ter drugi prostovoljci, je v veliko priznanje in čast, da Mednarodna gimnastična zveza (FIG) že vrsto let zapored uvršča naš turnir v svoj uradni koledar največjih mednarodnih dogodkov.

Tudi na 30. MTM smo videli nekaj svetovnih zvezd tega športa, kot tudi rod slovenskih tekmovalk, ki že uspešno pišejo novo zgodbo na mednarodni športni sceni.


Ob 30. MTM so povedali …

Dr. Boris Žnidarič, prvi predsednik KRG Narodni dom Ljubljana, ki je vodil prvih deset turnirjev MTM je ob 30. MTM povedal: »Zalo ponosen sem na to, kar se danes dogaja. To pomeni, da smo dobro zasejali in kvalitetno seme zasejali.«

Samo Uhan, predsednik KRG Narodni dom Ljubljana: »Mednarodni turnir mladih, navkljub častitljivi obletnici ostaja zvest ideji, ki turnir spremlja vse od začetka in ga je v motu zapisala pesnica Mila Kačič: »Daj ptica peroti moji mladosti …«. Moto, ki se zdi za šport kot ga poznamo, kar preveč poetičen, nas s sporočilom, ki ga vsebuje, vedno znova vrača k izhodiščem ritmične gimnastike - mladosti, prefinjeni lepoti in neprekosljivi eleganci, lastnostim torej, ki jim ne najdemo para v svetu športa.

Naš turnir pa ima še eno posebnost, na katero smo ponosni. V ospredje v vseh pogledih postavlja tekmovalke, predane športnice, ki nas v zameno vedno znova nagrajujejo in navdušujejo z izjemnimi predstavami in senzacijami. Četudi gre za tekmovanje, sicer običajno športno vrednotenje postavlja v ozadje.

To se zdi v svetu sodobnega športa, ki nas včasih osupne s svojo brezkompromisnostjo in brutalnostjo, izreden dosežek. Zaslužni za pripravo turnirjev, in preveč jih je, da bi jih lahko našteli na tem mestu, so se, če povemo z besedami prvega predsednika kluba dr. Borisa Žnidariča »združili v skupnem hotenju in prizadevanju za doseganje lepšega, boljšega in višjega«.

Vse to se je v vseh teh letih zlilo v uspešne izvedbe MTM-a, na katerega ne prihajajo le izjemne tekmovalke, temveč tudi vrhunske trenerke in sodnice, ki nam vsakič potrjujejo, da je naš turnir nekaj posebnega tako v vsebini kot izvedbi.«

Skoraj vsako leto je bila v različnih vlogah pri organizaciji MTM-a vpeta tudi Marjeta Kline – Suzič: »Dobro je, da se skrbi za mlajše kategorije kluba, ki imajo manj možnosti mednarodnih primerjav, kar jim ravno MTM omogoča.«


… in izrekli čestitke

Častni pokrovitelj 30. MTM Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor nam z najboljšimi željami iskreno čestita ob visoki obletnici dogodka, so nam sporočili iz njegovega Kabineta.

»Ljubljana letos gosti že 30. mednarodno tekmovanje v ritmični gimnastiki, ki ga vsako leto organizira Klub za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana. Ob letošnjem jubileju vam iskreno čestitam! Prepričan sem, da boste z odličnim delom nadaljevali tudi v prihodnje. Ljubljana je športno mesto, v katerem spodbujamo tako rekreativno kot profesionalno ukvarjanje s športom, posebno pozornost pa namenjamo športnemu razvoju otrok. Zavedamo se namreč, da je to najboljša osnova ter popotnica v zdravo, zadovoljno, polno in kakovostno življenje vsakogar izmed nas,« je zapisal pokrovitelj 30. MTM Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Heide Bruneder, vrhovna sodnica 30. MTM, predsednica tehničnega komiteja za ritmično gimnastiko pri Evropski gimnastični zvezi UEG, že skoraj 25 let sodeluje na MTM-u. Ob tej priložnosti je povedala: »Klub je lahko ponosen na visoko raven tekmovanja, ki je v svetu že uveljavljeno«.

Caroline Hunt: »Thank you from USA Gymnastics for your generosity and kindness in hosting Laura Zeng! Your competition continues to be held at a high professional level and we are so grateful for the opportunity to compete there! Congratulations on 30 years of excellence and many thanks!«

Reportaža na TV Slo, 19. aprila 2017, ob 30. letnici MTM

 
 
 
 

Program kluba je sofinanciran od Mestne občine Ljubljana.
Na Osnovni šoli Mirana Jarca in Osnovni šoli Oskarja Kovačiča (Dolenjska cesta 20 in podružnica Rudnik) izvajamo brezplačno dejavnost vadbe, ki jo sofinancira MOL.

  

Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate KRG Narodni dom Ljubljana in

izvedbo mednarodnega tekmovanja 31. MTM Narodni dom:

 

 

 

Častni pokrovitelj 31. MTM: Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković


 

Zlati sponzorji:

 

 

 

 

Bronasti sponzor:


 

Sponzorji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program so podprli: