Zgodovina kluba

E-mail Natisni


Klub za ritmično gimnastiko NARODNI DOM LJUBLJANA je eden izmed športnih klubov z najdaljšo tradicijo ne le v Republiki Sloveniji temveč tudi v širšem prostoru. Izvor društva NARODNI DOM LJUBLJANA sega daleč nazaj v leto 1863 z neprekinjenim nizom uspehov v gimnastiki. Naj predstavimo samo nekaj najbolj zvenečih imen: sloviti Miroslav Cerar, dobitnik zlatih medalj z olimpijskih iger ter svetovnih in evropskih prvenstev, v ritmični gimnastiki nekaj večkratnih državnih in mednarodnih prvakinj ter dolgoletnih članic državne reprezentance: Vesna Gregori, Adela Lakota, Dominika Kacin, Dražena Naumovski, Monika Podpečan, Zala Zaletel, Mojca Žnidarič, Ana Petrič, Jasmina Čauševič, Elvira Dreškovič, Jasna Djordjevič, Ana Lazič, Ana Gril, Ana Rebov, Nina Vengust, Anja Čuček, Dragana Stančič… Dominika Kacin je svoje uspehe v mednarodnem merilu leta 1989 kronala z dragocenim priznanjem Mednarodne gimnastične zveze (FIG) - zlato značko, s katero se lahko pohvali le 12 Slovencev. Vse možnosti za podoben vzpon svojih uspešnih predhodnic imajo ob nadaljnjem strokovnem delu tudi državne ter mednarodne prvakinje in slovenske reprezentantke mlajše generacije, na čelu s Tjašo Šeme.

Klub za ritmično gimnastiko NARODNI DOM LJUBLJANA nadaljuje tradicijo in usmeritve, ki sta jih zastavila častna člana kluba, ustanoviteljica sekcije ritmične gimnastike, legenda slovenskega športa, profesorica Jelica Vazzaz ter prvi in dolgoletni predsednik Kluba za ritmično gimnastiko NARODNI DOM LJUBLJANA, Boris Žnidarič. Člani našega kluba smo imeli dejavno in vidno vlogo pri delu Gimnastične zveze Slovenije (GZS) in njenih organih, bili smo pobudniki nove športne discipline v slovenskem prostoru - skupinske vaje, s katero se je reprezentanca Slovenije udeležila članskih evropskih in svetovnih prvenstev.

Potrditev uspešnega delovanja kluba je prišla tudi z odgovornega mesta; GZS je klubu podelila priznanje za najuspešnejše društvo na področju RG v Sloveniji za leti 1991 in 1994, prav tako pa tudi trem našim članicam Moniki Podpečan, Zali Zaletel in Mojci Žnidarič. Poleg tega je bila s strani krovne gimnastične organizacije v letih 1992, 1993 in 1994 za najboljšo športnico proglašena Monika Podpečan, leta 1995 državna reprezentanca v skupinski vaji v Stuttgartu v zasedbi Mojca Žnidarič, Zala Zaletel, Monika Podpečan, Ana Kokalj, Jasmina Čauševič, Elvira Dreškovič, Ana Petrič in Jasna Djordjevič, v letu 1995 in 1997 pa Nina Vengust. Prvič v slovenski ritmiki si je Nina Vengust z rezultatom na članskem svetovnem prvenstvu novembra leta 1997 v Berlinu pridobila kategorizacijo mednarodni razred. V letu 1999 sta najbolj odmevna rezultata dosegli Nina Vengust in Anja Čuček, članici slovenske reprezentance v skupinskih vajah, ki je na evropskem prvenstvu v Budimpešti (Madžarska) osvojila 17. mesto v skupni razvrstitvi in si priborila finale v vaji s kiji, na svetovnem prvenstvu v Osaki (Japonska) pa je zasedla 16. mesto. Zelo uspešna pa je bila tudi mladinska skupinska sestava pod vodstvom trenerk KRG NARODNI DOM Alene Yakubouskaye in Alene Salauyove, ki je leta 2001 na evropskem prvenstvu v Ženevi osvojila zgodovinski uspeh za Slovenijo - 11. mesto. Okostje izbrane vrste so sestavljale nekatere najboljše slovenske ritmičarke, članice domačega kluba, med njimi mladinska prvakinja Andrea Žegarac, kadetska prvakinja Špela Gala, srebrna pri kadetinjah Anja Zupan ter najboljša med deklicami Neja Jerant, poleg njih pa še Tjaša Tomažič in Anja Hudernik.

Klub za ritmično gimnastiko NARODNI DOM LJUBLJANA skuša biti pozoren organizator in prijazen gostitelj ter že 25. leto zapored organizira tradicionalni članski, mladinski, kadetski in dekliški MEDNARODNI TURNIR MLADIH (MTM) v ritmični gimnastiki z motom znane gledališke igralke Ivanke Mežan: "Daj, ptica, peroti moji mladosti ...", ki se je uveljavil kot največje in najkakovostnejše mednarodno tekmovanje v Sloveniji. Prirediteljem turnirja, ki ga pod strokovnim vodstvom pripravljamo pretežno starši tekmovalk ter drugi prostovoljci, je v veliko priznanje in čast, da je Mednarodna gimnastična zveza (FIG) že vrsto let zapored uvrstila naš turnir v svoj uradni koledar največjih mednarodnih dogodkov.

Vzdrževanje neprekinjenega niza izjemnih uspehov, tako v domačem prostoru kot v mednarodni areni, je posledica predanega in strokovnega dela na vseh področjih in ravneh delovanja kluba. V klubu izkoriščamo bogato znanje in izkušnje trenerk najvišjega kakovostnega razreda svetovne ritmike - Belorusije. Že nekaj let z našimi dekleti delata izvrstni trenerki iz Minska, Alena Yakubouskaya in Alena Salauyova, ki jima posebno priznanje leto za letom izreka tudi Gimnastična zveza Slovenije (GZS), na tradicionalni vsakoletni podelitvi priznanj, saj ju že več let zapored nagradi kot najuspešnejši trenerki v Sloveniji. Tekmovalke vzgaja tudi v klubu vzgojena trenerka z ustrezno strokovno izobrazbo Ana Rebov, tekmovalkam pa pri boljši klasični plesni izobrazbi pomaga baletna pedagoginja Alenka Šest. Ponosni smo, da se nam je pridružila najuspešnejša slovenska tekmovalka vseh časov, Dušica Čeko (Jeremič), ki svoje bogato znanje prijazno prenaša na mlajše rodove, prav tako z najmlajšimi delajo bivše tekmovalke našega kluba Špela Gala, Andrea Žegarac, Ajda Mujdžič in druge. Poleg tega nam je v klubu s strokovnimi nasveti v veliko pomoč tudi najboljša slovenska mednarodna sodnica najvišjega ranga, z nazivom FIG ekspert Špela Dragaš, predsednica sodniške komisije pri Gimnastični zvezi Slovenije (GZS). Krovna mednarodna gimnastična organizacija (FIG) ji je že večkrat izkazala veliko priznanje, v letu 2004 pa bo kot edina slovenska predstavnica v ritmični gimnastiki pravico delila tudi na avgustovskih olimpijskih igrah v Atenah. Dragaševa je v svoji sodniški karieri od leta 1993 sodila že na štirih SP ter na kar sedmih evropskih prvenstvih.

Ker želimo v klubu ohraniti in izboljšati raven dela in uspehov, še bolj razširiti obseg svojega delovanja in popularizirati ritmično gimnastiko – šport, ki sočasno razvija psihofizične sposobnosti, ponosno in elegantno držo, gibalno, glasbeno in estetsko izraznost ter vzpodbuja čustveno in domišljijsko izraznost mladih deklet, smo dejavni tudi na področju promocije in trženja. Pozorno skušamo prisluhniti željam pokroviteljev in se trudimo ugoditi tudi posebnim zahtevam svojih sponzorjev, tako da imajo sponzorji veliko izbiro različnih možnosti, da prejmejo ustrezno pozornost in promocijo svojih aktivnosti v povračilo za svoje sponzorstvo, za kar bomo z vso zavzetostjo skrbeli tudi v bodoče.

(Tekst: Zala Zaletel)

 
 
 
 

 

Program kluba je sofinanciran od Mestne občine Ljubljana.
Na Osnovni šoli Mirana Jarca in Osnovni šoli Oskarja Kovačiča (Dolenjska cesta 20 in podružnica Rudnik) izvajamo brezplačno dejavnost vadbe, ki jo sofinancira MOL.

  

Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate KRG Narodni dom Ljubljana in

izvedbo mednarodnega tekmovanja 32. MTM Narodni dom:

 

 

 

Častni pokrovitelj 32. MTM: Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković


 

Glavni sponzorji:


Medijski sponzor, prenos tekmovanja,
fotografiranje:

www.revija-vita.com

www.moreltv.com

www.bont.si

 www.revija-vita.com

www.moreltv.com

www.bont.si

 

 

 

Spletna stran:

 

Sponzorji:

 

 

 


 

Program so podprli: