Ritmična gimnastika

O ritmični gimnastiki

Ritmična gimnastika je izjemno lep olimpijski šport in čudovita oblika rekreacije za majhne in malo večje. Gre za posebno kombinacijo gimnastike, baleta, plesa in dela z različnimi rekviziti, za kar je potrebna izjemna koordinacija, natančnost in izraznost. Poleg telesnih sposobnosti pa do posebne veljave pridejo tudi umetniška izraznost, gracioznost in lepota giba.
Ritmičarke vsako leto sestavijo nove vaje na izbrano glasbo. Vaje so ponavadi individualne, z enim rekvizitom, pri čemer je dolžina vaje natančno predpisana – 1,5 minute. Obstajajo pa tudi skupinske vaje, ki se izvajajo v skupini 5+ ritmičark z rekviziti (lahko imajo vse enake rekvizite ali kombinacijo dveh različnih rekvizitov), kjer vaja traja 2,5 minute. Vaje se izvajajo na tekmovalnem tepihu, velikosti 12x 12 m. Nastope ocenjujejo sodnice, ki posebej ocenjujejo težine s telesom, težine z rekvizitom, izvedbo vaje ter umetniški vtis (izraznost, muzikalnost, izvedbo plesnih delov, povezanost gubov med seboj ipd.). Seštevek vseh delnih ocen predstavlja skupno oceno izvedene vaje.

In čeprav na tekmovalnem tepihu vse izgleda izjemno lahkotno in preprosto, pa je za vsako tekmovalko nešteto ur napornih treningov in ponovitev gibov in metov, da lahko svojo vajo na koncu izvede natančno, lahkotno in graciozno.

A bistvo ritmike ni le v napornem treningu in tekmovanjih. Ritmika je v svoji osnovi šport, kjer, tako kot drugje, velja in prevladuje športni duh. Tudi pri nas verjamemo v načelo, da je pomembno sodelovati (čeprav je tudi zmagati lepo), zato dekleta zato vzgajamo v športnem, kolektivnem in nesebičnem duhu. Pri tem so nam v veliko pomoč starši naših ritmičark, ki prav tako sodelujejo in pomagajo klubu ter s tem postavljajo velik zgled svojim otrokom.

Ritmika je zares čudovit šport, pri katerem se spletejo marsikatera nova poznanstva, zbudijo močna čustva, spoznajo marsikatere osebne meje. Je šport, ki zaradi svoje vsestranskosti predstavlja otroku izjemno osnovo za vsako nadaljnje športno udejstvovanje ali pa uresničenje osebnih ambicij ob vsakem lepem nastopu, uspešno izvedeni vaji in veselju ob kolajni.

Rekviziti in sestave pri ritmični gimnastiki

V ritmični gimnastiki poznamo 5 osnovnih rekvizitov:

V vsakem olimpijskem ciklu se uporablja samo 4 od zgoraj navedenih petih rekvizitov, ki jih vsakič znova določi FIG. V trenutnem olimpijskem ciklu tako ni kolebnice (saj je slabše vidna pri televizijskem prenosu), pri izvajanju rekreativnega programa in skupinskih vaj pa se še uporablja. Rekviziti morajo ustrezati določenim normam, ki so predpisane na tekmovanjih.

Kdaj začeti z ritmiko

Prava starost za začetek s treningi ritmične gimnastike je odvisna od vsakega posameznika. Nekatere začnejo zelo zgodaj – pri treh ali štirih letih. Nekatere se ritmiki pridružijo precej kasneje, v svojih najstniških letih, večina med 5. in 6. letom. Zato pravega odgovora na to vprašanje ni oz. se glasi, da je pravi čas takrat, ko se to zdi vam ali ko si tega zaželi vaša deklica.
Načeloma pa velja – prej ko dekleta začnejo, lažji je razvoj.

Pišite nam ali nas pokličite in skupaj bomo ugotovili, kdaj je najbolj primeren čas in kakšna oblika treningov je najbolj primerna za vašo deklico.

info@klubrg-narodnidom.si
+386 (0)31 343 522

Treningi – kako potekajo

Treningi ritmične gimnastike so zelo različni in prilagojeni dekličini starosti, gibalnim sposobnostim in ambicijam.
Dekleta trenirajo 1x – 6x tedensko, vsak trening pa je sestavljen iz:

  • ogrevanja (kjer temeljito ogrejemo vse ključne mišične skupine),
  • vaj za moč (kjer poskrbimo za tonus vseh ključnih mišičnih skupin v telesu),
  • raztezanja (kjer poskrbimo za gibljivost kolčnega, ramenskega in kolenskega sklepa ter stopal),
  • vaj za obvladovanje telesa (kjer se učimo in pilimo prvine ritmične gimnastike s telesom, kot so poskoki, prevali, obrati, ravnotežja in podobno),
  • vaj za delo z rekvizitom (kjer se učimo in pilimo prvine ritmične gimnastike z rekvizitom, kot so mojstrstva, meti, riziki in podobno),
  • izvajanje vaje (brez ali z rekvizitom) po glasbi (kjer se učimo in pilimo individualne in skupine koreografije ter se pripravljamo na nastope in tekmovanja),
  • ohlajanja.

Med treningi, sploh pri mlajših deklicah in rekreativnih skupinah, vedno poskrbimo tudi za zabavo, sproščanje in druženje. Kajti trdno verjamemo v načelo, da tisto, kar delaš rad, delaš boljše. Zato nam je pomembno, da imajo dekleta rada ritmiko, da na treninge rada hodijo in na njih uživajo.

Treningi tekmovalne skupine pa so tudi zelo raznovrstni, saj se dekleta 2x tedensko učijo osnov baleta, 1x tedensko osnov modernega plesa, 1x tedensko pa imajo posebno stabilizacijsko vadbo, s katero razvijajo globoke mišice trupa in nog, s katerimi lažje in varneje izvajajo kompleksne gimnastične gibe.
V klubu dajemo namreč poseben poudarek prav na pravilnem in uravnoteženem razvoju telesa v smislu moči in gibljivosti, saj se le tako lahko izognemo neželenim pođkodbam, dekletom pa omogočimo varen in zanesljiv razvoj.

Poleg skrbnega razvoja telesa pa veliko pozornost posvečamo tudi psihološki pripravi otrok na tekmovanja. Ritmika je namreč poseben šport, ki od otrok zahteva zrelost in vrhunsko psihološko pripravo že v najstniških letih. Zato redno sodelujemo z več priznanimi slovenskimi in tujimi strokovnjaki na področju psihologije v športu, saj je zelo pomembo, da so dekleta opolnomočena, samostojna in samozavestna na svoji tekmovalni poti.