Aleksandra Podgoršek do enega največjih uspehov slovenske ritmike - v Taškentu do šestega mesta

Natisni

Taškent, 21. in 22. april 2018 - Mlada slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki Aleksandra Podgoršek (predstavnica Kluba za ritmično gimnastiko Narodni dom Ljubljana) je na svetovnem pokalu v Taškentu prišla do enega večjih slovenskih uspehov v tem športu. Šestnajstletna ritmičarka si je namreč prek kvalifikacij priborila finale najboljše osmerice na svetovnem pokalu - nastopila je med svetovno elito s trakom in v finalnem tekmovanju osvojila šesto mesto. Slovenijo je na tekmovanju zastopala še Anja Tomazin.

Aleksandra Podgoršek (fotografija je simbolična)

Slovenija je v preteklosti že imela finale na tekmi svetovnega pokala, a zadnji uspeh ima že kar dolgo brado. Leta 2009 sta namreč na domačem svetovnem pokalu v Mariboru v finalih nastopili tako Mojca Rode kot Tjaša Šeme, leto poprej pa je imela Slovenija kot gostiteljica prav tako na domači tekmi v Mariboru pravico do enega posebnega povabila za finale, v katerem je nato z "wild cardom" na domačem terenu nastopila Rodetova.

Aleksandra Podgoršek pa si je finale svetovnega pokala priborila prek kvalifikacij na mednarodni sceni. Poleg tega dosežka pa je mladi telovadki uspel še en mejnik v karieri - prvič je na veliki sceni v tujini prejela oceno prek 16 točk; za odlično izpeljano sestavo z obročem je posegla po 16,550 točke.

"Vse vaje so mi uspele brez večjih napak. Vesela sem, da sem prvič na tako velikem tekmovanju v tujini posegla preko 16 točk. V sestavi z žogo sem bila malo 'nesigurna', a sem vajo še vseeno izpeljala kar v redu in prejela 15,400. Pri kijih sem reševala eno mojstrstvo in pri enem tveganem elementu vrgla malo preveč nazaj, a je bila vaja brez napake in tudi ocena lepa - 15,400," je svoje kvalifikacijske nastope uvodoma ocenila Aleksandra Podgoršek, ki je najboljše prihranila za konec.

"Sestavo s trakom sem naredila kar v redu, le pri enem ravnotežju sem prehitro vrgla rekvizit, tako da mi ga sodnice niso štele, a vseeno sem si priborila prvi finale svetovnega pokala. Res sem zelo vesela, da sem prišla do enega največjih dosežkov za Slovenijo do sedaj, priznam, da sem od sreče kar malo zajokala," je iz Uzbekistana sporočila varovanka Lene Jakubovske in Lene Salavjove, ki je za prikazano s trakom prejela 15,200 točke.

Aleksandra Podgoršek je bila v kvalifikacijskem mnogoboju 11., zmagala je Rusinja Aleksandra Soldatova pred Izraelko Linoy Ashram in rojakinjo Jekaterino Seleznjovo. Na tekmi je nastopila še ena slovenska reprezentantka, Anja Tomazin, ki se je v mnogoboju uvrstila na 23. mesto.

Povzeto po STA (Z. Za.): https://siol.net/sportal/drugi-sporti/aleksandra-podgorsek-do-enega-najvecjih-uspehov-slovenske-ritmike-465586

Rezultati mnogoboj

Povzeto po STA in SiolNET

Aleksandra Podgoršek v Taškentu do šestega mesta

Aleksandra Podgoršek je v finalih svetovnega pokala v Taškentu uspešno opravila nastop s trakom in zasedla šesto mesto. Zmagala je članica olimpijskih, svetovnih in evropskih prvakinj Rusinj, Aleksandra Soldatova, ki je danes slavila poker zmag. Najboljša je bila tudi z obročem, žogo in kiji.

Komaj 16-letna slovenska reprezentantka je v Uzbekistanu že v kvalifikacijah vpisala enega večjih uspehov slovenske ritmike, ko si je z osmim izidom priborila finalni nastop najboljše osmerice s trakom. V današnjih finalih pa je še izboljšala kvalifikacijski dosežek in zasedla šesto mesto.

Zmagala je Soldatova pred Izraelko Linoy Ashram in rojakinjo Jekaterino Seleznjovo, pred Podgorškovo pa sta končali le še Bolgarka Neviana Vladinova na četrtem in Ukrajinka Vlada Nikolčenko na petem mestu.

Pred finalom jo je razganjalo od veselja

"Nimam pravih besed, da bi opisala vse občutke ob tem uspehu. Sama vaja je bila solidna, brez večjih napak. Sem pa reševala eno mojstrstvo in pred zadnjim tveganim elementom sem imela manjši zaplet," je iz Taškenta sporočila Aleksandra in priznala, da se je bilo kar težko zbrati za finalni nastop: "Pred nastopom sicer nisem imela treme, morda minimalno, bolj me je razganjalo od veselja, da sem se sploh uvrstila v finale. Nato pa sem prišla še do šestega mesta - neverjetno!"

Slovenija je v preteklosti sicer že imela finale na tekmi svetovnega pokala, a zadnji uspeh ima že kar dolgo brado. Leta 2009 sta namreč na domačem svetovnem pokalu v Mariboru v finalih nastopili tako Mojca Rode kot Tjaša Šeme, leto poprej pa je imela Slovenija kot gostiteljica prav tako doma v Mariboru pravico do enega posebnega povabila za finale, v katerem je nato z "wild cardom" na domačem terenu nastopila Rodetova.

Uživati v trenutku

Varovanka trenerk Lene Jakubovske in Lene Salavjove je tako v sezoni, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo konec avgusta, prišla do največjega uspeha kariere.

"Ta uspeh mi pomeni zelo veliko, sploh ne morem opisati nepopisne sreče, ki jo doživljam. Hvaležna sem vsem, ki mi stojijo ob strani. Lena (trenerka, op. STA) mi je pred nastopom rekla, da sem že z uvrstitvijo v finale dosegla nekaj neverjetnega in da naj le čim bolj uživam v trenutku, ki mi je bil dan," je še povedala Aleksandra za STA, ki jo že naslednji teden čaka nov izziv - najprej nastop na svetovnem pokalu v Guadalajari, nato pa še v Portimau.

Rezultati finale

Povzeto po:

https://www.sta.si/2506682/aleksandra-podgorsek-v-taskentu-do-sestega-mesta

https://siol.net/sportal/drugi-sporti/aleksandra-podgorsek-v-taskentu-do-sestega-mesta-465612

 

Čestitamo!

 
 
 
 

Program kluba je sofinanciran od Mestne občine Ljubljana.
Na Osnovni šoli Mirana Jarca in Osnovni šoli Oskarja Kovačiča (Dolenjska cesta 20 in podružnica Rudnik) izvajamo brezplačno dejavnost vadbe, ki jo sofinancira MOL.

  

Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate KRG Narodni dom Ljubljana in

izvedbo mednarodnega tekmovanja 31. MTM Narodni dom:

 

 

 

Častni pokrovitelj 31. MTM: Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković


 

Zlati sponzorji:

 

 

 

 

Bronasti sponzor:


 

Sponzorji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program so podprli: